Регистрация    Влез    Форум    Търсене    Въпроси/Отговори
Loading

Начало форум » Viva Lancia » Екскурзии




 Страница 1 от 1 [ 6 мнения ] 



Автор Съобщение
 Заглавие: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 20 Юли 2010, 10:07 
Offline
Ентусиаст
Ентусиаст

Регистриран на: 30 Окт 2004, 23:22
Мнения: 154
Местоположение: Варна
Здравейте,

Някой ходил ли е скоро до Босна и Херцеговина? Ще се радвам ако може да сподели впечатления, колко струват винетките и дали има някакви други такси.

Май ще разходя "кита" до Дубровник и се чудя от къде ще е най-подходящия маршрут. Доколото разбрах през Македония не е желателно да се минава. През Косово също, заради застраховки и винетки. И се чудя дали по магистралата през Загреб или през Ниш, Ушице и Сараево (Сърбия и БиХ)

Споделете какво мислите по въпроса.

_________________
Tipo DGT, 1.6 DOHC
Dedra SW, LS


Върнете се в началото 
 Заглавие: Re: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 20 Юли 2010, 22:39 
Offline
Професионалист
Професионалист

Регистриран на: 28 Сеп 2004, 22:27
Мнения: 5333
Местоположение: София
Кара: Lancia
аз съм ходил с автобус
далечната 2002 г. когато тази дестинация се разработваше
доста неприятно преживяване като пътуване(престоя си беше добре)

пътуването на отиване беше около 24 часа
на връщане около 20
тогава през Босна и Херцеговина искаха за транзитна виза около 100 евро
пък цената на екскурзията беше 200, поради тази причина и заобикаляхме
Пътя беше през Сърбия от там Черна гора докато излезе на Адриатическо море
и след това се влизаше в Хървтска

Определено те съветвам да помислиш за преспиване по пътя.


Върнете се в началото 
 Заглавие: Re: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 30 Юли 2010, 15:20 
Offline
Виждал Lancia
Виждал Lancia
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2005, 19:38
Мнения: 45
Местоположение: Ямбол
Най-кратко е през Ужице, терена обаче след Вишеград в Босна е само планински и не се кара много бързо, но пък е красиво с десетки тунели. Можеш да отделиш един ден за разходка в Сараево и през Мостар и Неум отиваш на Дубровник. Най-добре потърси едно момче от форума на Форд - Тошко /ТED му е ника там, купи скоро Мустанг/ той бачка в Сараево и пътува всеки месец до БГ и знае в подробности всеки камък по пътя.

_________________
Lancia Dedra'95 - 159B9000 - бивша


Върнете се в началото 
 Заглавие: Re: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 25 Апр 2014, 12:30 
Offline
Маниак Ланчист
Маниак Ланчист

Регистриран на: 27 Фев 2006, 11:49
Мнения: 1511
Местоположение: София Овча Купел1
Кара: Lancia, Alfa Romeo 159
Да повдигна малко темата за Дубровник.
Някой да е пътувал скоро? Всякаква информация би ми била изключително полезна - от къде е по-добре да се мине, през Босна или през Черна гора, пътни такси, евентуални хотели за настаняване, какво е задължтелно да се види , всичко, което се сетите.
Смятаме да се разходим първата половина на юни за 5-6 дни до там.
Предварително благодаря на всички.

_________________
Lancia Delta II 1,6 i.e., 75 ph.
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
".... 150 На превала Ляв 5 и веднага Десен 5! спирай, че си ебало майката за Ляв 2 на скок !!!ХОРАТА... "


Върнете се в началото 
 Заглавие: Re: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 26 Апр 2014, 23:00 
Offline
Професионалист
Професионалист

Регистриран на: 28 Сеп 2004, 22:27
Мнения: 5333
Местоположение: София
Кара: Lancia
hf hpe написа:
...

Определено те съветвам да помислиш за преспиване по пътя.

другите неща може и да са се променили може и не
но за това определено те съветвам да помислиш

пътят по който навремето минавахме ние, е този по който загинаха Българските деца
въпреки горе долу изглеждащото кратко разстояние, пътят е много като време
поради ниската възможна скорост


Върнете се в началото 
 Заглавие: Re: Босна и Херцеговина, Дубровник.
 Мнение Публикувано на: 16 Юни 2014, 14:36 
Offline
Маниак Ланчист
Маниак Ланчист

Регистриран на: 27 Фев 2006, 11:49
Мнения: 1511
Местоположение: София Овча Купел1
Кара: Lancia, Alfa Romeo 159
Е, ние се прибрахме. Ще започна с едно голямо Благодаря на колегата Слав (от Фиат форум), че така услужливо даде детайлни насоки къде и какво, както и на останалите отзовали се колеги… 
Та ще се опитам и аз да понапиша някои неща, като ще се постарая да избягвам повтарянето на описанията от колегите по-горе.

На тръгване за Дубровник избрахме маршрута Пирот-Ниш-Крагуевац-Чакак – Ужице – резерват Мокра гора – Вишеград – Фоча - Требиние – Дубровник. Минава се през Сърбия и Черна гора. Тръгнахме към 06.00 ч. сутринта и бяхме в Дубровник към 16.30 ч., без да сме бързали, при спазване на ограниченията. Магистралата реално е около 60 км – от Ниш до отбивката за Крагуевац. GPS и подобни глупости не съм ползвал, а си купих проста хартиена карта на Балканските страни (от бензиностанция на Газпром преди Ниш). Единствено трябва да се внимава да не се пропусне отбивката за Мокра гора, която се намира след Ужице – страхотен резерват в Босна. Също така, внимавайте да не се набиете да минете през гр. Чачак (има обиколен път около града) – много голяма лудница, както и Слав е писал – хората пресичат и карат като душевно болни. Трябва да се спазват ограниченията – полицаи има често, особено в Босна, имаше на всеки изход/вход на града. Магистралните такси бяха 190 динара в Сърбия и 1 евро в Босна за парка Мокра гора. Пътя особено в Босна е планински, но много живописен и приятен – без дупки, с добра маркировка и не е натоварен.
Като пристигнахме, пообикаляхме за настаняване ( препоръчвам селцата около Дубровник, а не самият град) се настанихме в Солини, в апартамент на първа линия, с баня, кухня и вс. необходимо на цена. Комплекса имаше басейн и от стаята и терасата уникален изглед директно към морето. Цена 50 евро/вечер, като дори не се пазарихме – бяхме доста изморени, но си мисля, че можеше да паднем още от цената. Питайте за цените директно в куни, защото иначе се почва едно смятане по едни курсове…нямам думи. Можете да се разходите из Млини, Плат, Солини, дори в Цавтат.
Относно храненето – тук е момента да спомена, че навсякъде, където и да хапвахме порциите в Хърватска бяха огромни и мноооого вкусни. Цените не бяха много високи – ориентировъчно – пица голяма – около 8-10 лв, плескавица с гарнитура ( огромна порция) – 10-11 лв., бира около 3-4 лв. наливната Karlovacko и Юзичко ( и аз се запасих за БГ ). Вечерно време хапвахме в заведения в Солини и някоко вечери ходихме до Цавтат. Естествено, има и много скъпи ресторанти, но там не сме сядали. В цената не беше включена закуска, но пък навсякъде има пекарни с прясно приготвени „печива“.

На следващият ден се разходихме до Дубровник – голяма лудница и голяма жега. Както Слав е писал, можете да оставите колата на синя зона – 10 куни/час, но аз не намерих свободно място и я оставих на паркинг – 15 куни/час. Имайте в предвид, че зоните са с различни цветове, съответно и цени, също и паркингите са с различни цени.

Старият град е мн красив и си заслужава да се види. На стената не се качихме, по препоръка, но се качихме на лифта (струва също 100 куни). Много красиви панорамни гледки се откриват от горе. В музеите не сме влизали. След това се разходихме из самият Дубровник и около пристанището.
Следващият ден ходихме на круиз екскурзия с корабче до „трите острова“ – Лопуд, Шипан и на третият не му запомних името. Горещо препоръчвам това изживяване – цял ден се губи, но си заслужава определено. Първите два острова не са толкова интересни, но третият е доста голям и има страхотен плаж. До него се стига само т.н. такси, представлява дизелови голф колички и цената е 10 куни/човек в посока. Иначе пеш е поне половин час. Водата навсякъде (дори в пристанищата) е уникално чиста, а какво да говорим за плажа. Цената на круиза варираше доста. В хотела се предлагаше за 280 куни/човек, в Дубровник ни я предлагаха за 250 куни/човек , а ние се спазарихме на централната улица в Цавтат на 200 куни/човек ( защото сме били двойка) – в цената се включваше екскурзията + обяд + неограничена консумация на вода, безалкохолни напитки и вино, което си беше добре. Колата я оставихме на паркинга пред един хотел, за да не я мислим.

Обменете си куни от БГ – няма смисъл да се набутвате на място с „дървени“ курсове. Разплащане с карти е възможно навсякъде (с изключение на квартирите и малките семейни хотелчета) – бензиностанции, кабинковият лифт, повечето от паркингите ( без синята зона), супермаркетите,расторантчета и кръчми, дори в мини маркета в Плат платих с карта.
Бяхме решили да тръгнем на север към езерата, но така пътя на картата ни се видя прекалено много. Затова се отказахме и решихме да тръгнем на юг към Черан гора – отседнахме в Будва, като минахме през Котор. Напазарувахме си биричка от Гетро и газ надолу. Тук трябва да споделя, че адресна карта не ни дадоха от хотела , въпреки че настоявах, се оказа, че си имат система в Интернет и може да ви регистрират и там, без да ви дават адресна регистрация на хартиен носител.

Минахме границата без проблеми и към Котор. Пътя е много приятен около 1.5 часа. Которският залив е много красив. Не хванахме ферибота, а си карахме по пътя умишлено, за да можем да разгледаме възможно повече места. Старият град също е приятно място. Спряхме да го разгледаме за около 2 часа и след това към Будва. Там се настанихем в едно хотелче, едно от първите които открихме за 55 евро стая + закуска+паркинг. Много прилично хотелче. Хората много дружелюбни и приветливи. Вечерта като излезнахме на разходка се усети разликата в манталитета на хората и туристите…В Дубровник булшинството туристи бяха италианци, немци, англичани, и пр., докато тук основно бяха „балканци“, девойките силно гримирани, силикона на лице и т.н. все едно си на БГ черноморие. Вечерта седнахме в ресторантче на крайбрежната, улица и цените ми се сториха една идея по-високи от тези в Дубровник, а порциите бяха далеч по-млаки от тези в Хърватска. Ето и малко примери – наливна бира 2 евро, плато рибно 24 евро, плескавица ( без гарнитура) – 6 евро, шопска/сръбска салата – 4 евро (доста малка порцийка), бутилка бяло вино – от 15 евро.
Старият град се състои от много тесни и малки улички с множество магазинчета ( повечето безумно скъпи), с крепостна стена от към крайбрежието, която наричат Цитадела – входа за нея е 2.5 евро/човек, като гледката си заслужаваше.

На другия ден към 09 ч. потеглихме за БГ през Черна гора, отново планински път, после Сърбия и от там по познатия път до София. Общо взето в Хърватска и Ч. гора, се кара спокойно, не се изпреварва идиотски и в общи линии ( с малки изключения) се спазват ограниченията. Всичко обаче се обръща с главата наопаки в Сърбия, а още повече след Ниш посока БГ. И накрая като влезнеш в БГ лошо ти става. След като си пътувал толкова км по нормални, осветени пътища с идеална маркировка и влезнеш в мрачината БГ и се набиеш в разкопаното околовръстно при Люлин и съжаляваш , че си се върнал тук. Пристигнахме към 21 ч. в София.
За сега толкова от мен, като оставам на разположение, ако някой има въпроси.

_________________
Lancia Delta II 1,6 i.e., 75 ph.
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
".... 150 На превала Ляв 5 и веднага Десен 5! спирай, че си ебало майката за Ляв 2 на скок !!!ХОРАТА... "


Върнете се в началото 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 
 Страница 1 от 1 [ 6 мнения ] 




Начало форум » Viva Lancia » Екскурзии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

 
 

 
Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов