Регистрация    Влез    Форум    Търсене    Въпроси/Отговори
Loading

Начало форум » lancia-bg.com Форуми » Важно - Прочети!
 Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] Автор Съобщение
 Заглавие: Флеймът – размяна на юмруци в Интернет
 Мнение Публикувано на: 17 Апр 2006, 15:38 
Offline
Специалист
Специалист
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2005, 17:20
Мнения: 260
Местоположение: София
Текста е взет от издание на ИДГ България. Използвана е цялата статия, нито една част от нея не е редактирана, променяна или заменяна. Текста е напълно автентичен и хвърля светлина върху една много интересна тенденция по форумите и блоговете.


Юлия Уршева две седмици води война в чатовете на дир.бг и с подуто от синини лице разкрива тайните на е-бойното изкуство

Трудно ще намерим по-противоречива тема от флейма. С него се сблъсква всеки, който посещава редовно чатове и форуми. Никак не го долюбват цивилизованите потребители, но затова пък го обожават маргиналите. И не на последно място, обсъждането на която и да е тема, без да изключваме настоящата, винаги привлича сума ти народ, който иска да си “пофлейми” от сърце.
“Пак се е появил някой, който ще ни учи как да говорим с възрастните в мрежата!”. Тази реплика сигурно вече е на езика на нерваците. Не бързайте. Нашата идея е преди всичко да разберем кой, как, защо и какво прави с флейма, както и да споделим наблюденията си как това го правят у нас и у неговите създатели, американците.

Какъв пикник без мравки?

Как ли не се е виела по въпроса що е флейм пространната мисъл на компютърните журналисти. Оказва се, че това е и аналог на електронното варварство, и разновидност на виртуална ролева игра, и борба със свободата на словото в мрежата (Jon Katz. Flaming Freud: Analyzing Homo Incinerans), http://features.slashdot.org/article.pl ... d=95&tid=9. Особено интересно е определението на флейма като “мрежови шахмат” или упражнение по риторика с използването на “мили” думи (Heenan A. Guide To Flaming), http://www.advicemeant.com/flame/02strategy.shtml.
Иначе казано с думи прости, флеймът представлява гневен сблъсък във форум, който от темата на дискусията се прехвърля върху личността. Той възниква в резултат на нарушаване на принципа на взаимодействие в общуването, когато изказваме мнение без да вземем под внимание очакванията на нашия събеседник. Флеймът е отличен пример за такова несъответствие. Човекът се обърнал с молба за помощ за настройка на софтуер, а вместо това някой му е обяснил колко е “умен”. Или хората си обсъждат тихо и кротко някакъв бъг, а изведнъж някой разбирач им разкрива, че нищо не разбират и в такъв случай е най-добре да се захванат с политика, щото там простотията не личи. Само човек с железни нерви и изтръпнали пръсти може да се сдържи да не се изкаже подобаващо за новодошлия.
Тези примери отразяват две основни разновидности на флейма – инициативен и реактивен. Първият вид е свързан с агресивното поведение на отделния потребител по отношение на Интернет обществото (един вид, не ми дреме за вашите традиции и интереси). Вторият е характерен за ситуация, когато най-неутралното съобщение предизвика неадекватна реакция: “К’во задаваш тъпи въпроси тука, говедо”.
Защо именно форумите са мястото, където виреят най-добре флеймърите? Първо, това се дължи на запазването на историята на дискусията – обикновено на 274-тото съобщение хората забравят откъде е започнало всичко, а във форума може да сравните 52-ро и 152-ро съобщение и да хванете опонента в противоречие. Второ, налице са строги правила, по които си избирате тематична категория, където да си кажете болката, или създавате нова (ако има възможност). Правилата на общуване обаче стимулират отклоненията в поведението на потребителите – достатъчно е да пуснете няколко съобщения “не по темата” и цялото Интернет блато ще се надигне в един глас да ви дава акъл. Така че уеб етикетът сам си прави меча услуга. Флейм ще срещнете най-често в немодерираните форуми, което е съвсем разбираемо. Модераторите са чистачите на форумите и елиминират флейма преди да е прераснал в лавина от ругатни. Докато в безстопанствените дискусии “великите творения” на флеймърите остават непокътнати за поколенията.

За натрапчивите идеи и нереализираните потребности

Много потребители сякаш изпитват някаква необяснима нужда от флейма, в противен случай споровете, наситени с взаимни обиди, нямаше да избухват навсякъде. Ако се вгледаме по-внимателно, движещите механизми зад поведението на флеймърите ще ни станат съвсем ясни (Campbell T. Flame Wars And Other Online Arguments, http://members.aol.com/intwg/flamewars.htm.
Не). ме закачай, нервен съм......Хората са емоционални същества и трудно някой ще ги накара да преброят до 10, и да подтиснат спонтанната си реакция. Общуването в Интернет ни е научило да реагираме на случващото се около нас още по-бързо – достатъчно е да натиснем бутона Send. Но ако написаното на хартия може да смачкаме и изхвърлим в кошчето, това, уви, е невъзможно, с “прибързания постинг”.
Те са някак нереални.....Компютърното общуване създава чувство за полуреалност. Опитайте се да обидите някой на улицата и последствията могат да бъдат доста осезаеми. А в мрежата сякаш нямаме страх от нищо и от никого. Най-много да ни изхвърлят от форума, като ни блокират IP-то, което едва ли ще спре истински целеустремения флеймър.
С добри намерения.....Замисляли ли сте се някога защо във всеки форум, където е пълно с Интернет маняци, които “pi6at prailno” и “гръмотно”, току-току и се разрази дискусия за грамотността. Работата е там, че някои потребители смятат Интернет за място за приятно и необременено с условности общуване, където всичко е позволено, стига да срещнеш разбиране. Други пък незнайно защо са убедени, че точността на израза в мрежата стои над всичко и са си поставили за цел в живота да вкарат непросветените в правия път. Понякога в зависимост от ситуацията участниците в дискусията могат изведнъж да сменят позицията си, а после неочаквано пак да се върнат на старото си мнение. Свършил с аргументите, опонентът ви ще започне разследване каква оценка по български и литература са ви поставили в пети клас. Някой е намерил грешка във вашия постинг – веднага ще бъде заклеймен за педант и кухар.
Егомания...Тук в общи линии всичко е ясно – никой не обича да не е прав. Всеки се стреми да надвика другия, за да отстои своето мнение и да се побори за правдата. Всъщност, в повечето случаи събеседниците така се увличат в тази борба, че мъглявата идея за смисъла на спора бързо се избистря и настъпва истинска “егомания”.
Е, може и да е прав, но аз по-добре ги разбирам тези работи...Тази позната на много от нас психологическа ситуация си има сериозно научно наименование – избягване на когнитивния дисонанс или избягване на разумното противоречие. Да речем, че съм убеден, че моят любим браузер е просто върха, самото съвършенство и олицетворение на безопасността. Изведнъж някой мисли иначе, че и предлага убедителни доказателства за обратното. Нима може да съм бил толкова наивен? Мнението остава непроменено и всякакви силни аргументи се отхвърлят с лека ръка. Подобна ситуация е типична за флейма. Всеки упорито търси потвърждение на собствената си гледна точка и когато не намери такова, се прехвърля върху личността.
Никой не ме чува...Като се вземе предвид количеството на съобщенията, които ежеминутно се появяват в популярните форуми, на никой няма да му се строи странно, че някои от тях остават без отговор. Те са или просто безинтересни, или не е останало време да им се отговори. Така или иначе, техният автор е разочарован – “Ето, никой не иска да ме слуша! Нека, нека...Сега, като пусна 20 еднакви съобщения, веднага ще ми обърнат внимание!”
Никой не ме разбира...Неразбирането при общуването в мрежата е лесно обяснимо. Ако не се изкажете добре, веднага ще си намерили десетина недоброжелатели. Още по-лошо е, когато се е изгубил контекстът на съобщението. В Интернет той може да бъде създаден само с помощта на красноречието на събеседниците. Всеки в рамките на собствените си възможности се опитва да обясни на другия, че именно това е имал предвид, колко е уверен в своята правота и че е вече едва ли не е “последна инстанция за истината”.
Деликатни теми...Деликатни са, защото, колкото и да се стараеш да балансираш, дискусията така или иначе ще потъне в “пламъци”. Към тези “флеймогенератори” спадат етическите аспекти на аборта, легализирането на наркотиците, вярата в Бог и т.н. Списъкът е дълъг.

Патологични случаи

Когато флеймът се превръща в начин на живот в мрежата, става дума за болестно състояние. Един от най-пренебрегваните случаи е тролингът. Трол се нарича потребител, който целенасочено провокира флейм. В безобидна дискусия изведнъж се появява съобщение от неизвестен гост, в което се обиждат или “идиотите, които са пуснали корени тука”, или самият форум е наречен “самата посредственост”, или просто в него се казва “Тука ВСИЧКО ме дразни якооооо!!!’. Ама защо така? А тролът само това и чака – учаснтиците във форума, почервенели от възмущение, да забравят защо са се събрали и да започнат гневно да разговарят само с него. Най-добрият начин да “информирате” трола за вашето отношение е да го игнорирате.
Бринкинг – това е за любителите на екстремните спортове, които обичат да се разхождат по ръба на пропастта и да се плезят на модератора. Те внимателно нарушават правило след правило и чакат кога търпението му ще се изчерпа и ще ги изгони от форума. И ето го идеалният повод да се оплачат на целия свят от модератора-тиранин, който си е въобразил, че е център на Вселената.

Локализирана версия

Флеймът, както и всички останали радости и мъки в Интернет, е дошъл от САЩ. Какво отличава тамошния от родния флейм? Избрали сме два форума, за да сравним как се води битката отвъд океана и у нас..
Процентът на съобщенията, съдържащи флейм, е приблизително еднакъв. За разлика от американците обаче ние използваме по-често обидни думи, без да си правим труда за някаква аргументация: “Кво бе, идиот?”, “абе, кретени” и хиляди вариации все в този дух. Отвъд океана подходът е друг и обиди се срещат почти два пъти по-рядко. Техният рационализъм се е проявил и в тази област и да се обиждат всички наред и всеки поотделно не е прието. Оскърбителят трябва да има предвид, че в защита на незаслужено обидения ще се вдигнат другите участници във форума и той рискува да се окаже малцинство. Използването на обидна дума там предполага минимално обяснение, ако ще то да е отнесено и нещо, свързано с всеобщото човешко благо. Най-често прилаганата тактика от американските флеймъри е даването на оценка на мисловните и комуникативни способности на събеседника. Като че ли нарушаването на логиката, изсмуканите от пръстите аргументи и неумението да се спори за тях са най-големите грехове. За съжаление, не може да кажем същото за родните флеймъри, които разполагат с много по-голяма свобода на действие, а и в нашето съзнание представата за конструктивен спор все още е доста размита. Не бива да разглеждаме флейма като изцяло отрицателно явление, като “чумата на Интернет”. Може да го приемем като един вид индикатор за жизнеспособността на уеб обществото. С разрастването му се намалява ефективността на общуването, а ограничаването му предизвиква проблеми с емоционалния заряд на събеседниците. Често ожесточеният спор в мрежата дава доста положителни резултати. И тук не става дума само за способността на флейма да “пуска парата”, без да се стига до ръкопашен бой.
Например, във форумите флеймът може да е много актуален, когато се привличат нови потребители. Търканията с “аборигените” могат да сплотят обществото. Повечето флеймъри, които до вчера са щурмували форума на абордаж, стават активни участници в конструктивни дискусии. Флеймът се превръща в спасителния пояс и когато форумът е в агония – участниците са притихнал и скучаят, посещаемостта пада. Тогава изведнъж се появява устат гост, който ще накара всички да се обединят в името на защитата на своите ценности. Понякога подобна спасителна тактика се прилага от самите собственици на форума.
Флеймът в мрежовото общуване наподобява уличния жаргон. Етическите норми налагат забрана на много неща и въпреки всичко и двете явления продължават да съществуват. Именно отричането им им придава изключителна привлекателност. Много зависи от модератора, който може да направлява дискусията в желаната посока, да разтървава хваналите се за гушата събеседници и да превърне флейма в свой съюзник.

Ръководство на е-разбойника

Съществуват много тактики, които флеймърите прилагат. Тук няма да разкриваме тайните на занаята, а само ще покажем най-простите от тях.

Най-лесният начин да се “сдърпате” със събеседника си е да намерите граматически и стилистични грешки в неговия постинг и да ги обсъдите на всеослушание (spelling flame). Малко повече творчество е необходимо, ако решите да поразсъждавате върху неговия прякор (name flame). Флеймърите, които имат склонност към теоретизиране, често прибягват до логически анализ на основни понятия (dictionary flame). Нещо от рода: “Как може да обсъждаш котката на съседа, като дори едно свястно обяснение на това що е котка не си дал...”.
Много полезно при разпалване на флейм е да заемете спрямо събеседника позиция на “доброто татенце” (“та, аз искам само да помогна”).
За дискредитиране на опонента най-добре е да се прибягва към лъжа, да се пише от името на друг потребител, с което завинаги да се почерни доброто му име, да се демонстрират скромни познания по психоанализа (“ако анализираме това по Фройд...”)
Безотказно оръжие е цитирането. Ако ви мързи да напрягате мозъка си, можете просто да изчакате момента, в който дискусията набере скорост. Тогава лесно ще намерите противоречие между първия и последния постинг на опонента. Ако всички приложени методи не помогнат, смело използвайте различни обиди. Колкото са по-неоснователни и оскърбителни, толкова по-голям ефект ще имат.


Как да запазим достойнство

Когато се разгори флейм, бъдете сигурни, че победители няма да има, само жертви. Гениално по своята простота решение е да не се поддавате на провокации. А ако все пак ви се иска да участвате в дискусията?
Ето няколко съвета как да излезете от ситуацията с минимални загуби.

Когато сте готови с емоционалния си отговор, пребройте до десет, преди да натиснете бутона Send.
Постоянно придвижвайте дискусията напред, като не давате на флеймъра да зацикля на някакъв неин аспект.
Помнете – и във форума мълчанието е злато.
Няма смисъл да заплашвате флеймъра, че ще се оплачете на модератора. Направо се оплачете.
Флеймът може да е опасен. Никога не можете да предвидите колко дълбоко ще ви засегне опонентът при следващия си удар. Не губете самообладание и не избухвайте.


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 17 Апр 2006, 15:58 
Offline
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2004, 20:13
Мнения: 5725
Местоположение: София
Кара: Lybra SW 2.4 JTD Executive
Благодаря ти Иво за прекрасната статия ;-) Дано повече хора я прочетат...

_________________
Изображение
Lancia Lybra SW Executive, 2.4JTD, 150 hp, 841C000 '03 Изображение
Lancia Kappa Coupe, 2.0t 16v, 205 hp, 838A4000 '97
Lancia Kappa, 2.0, 145 hp, 838A1000 '95
Lancia Dedra, 1.6, 90 hp, 159B9000 '94
Lancia Dedra, 1.6, 90 hp, 835A1000 '91
Изображение
ИзображениеИзображение


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 17 Апр 2006, 16:02 
Offline
Специалист
Специалист
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2005, 17:20
Мнения: 260
Местоположение: София
mariobg написа:
Благодаря ти Иво за прекрасната статия ;-) Дано повече хора я прочетат...


дано.... във форума на Фиат имаше ефект


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 18 Апр 2006, 13:39 
Offline
Кандидат на HF науките
Кандидат на HF науките
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2005, 01:32
Мнения: 769
Местоположение: София
Наистина много полезна статия;)

_________________
Lancia Dedra 1.8 i.e.LE
Nissan Primera P11 2.0TD
http://www.verticalworldbg.com


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 19 Апр 2006, 10:55 
Offline
Кандидат на HF науките
Кандидат на HF науките
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2005, 16:24
Мнения: 951
Местоположение: София
Статийката е малко дългичка, но определено си струва да се прочете. Всеки ред описва много точно ситуации, които всеки ден можем да видим из форумите, облечени в конкретни образи. Лично аз извличам много изводи и идеи.

_________________
Alfa Romeo 156SW 1.9mjet Q2
Lancia Delta II 1.6ie - ex


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 20 Апр 2006, 20:12 
Offline
Ентусиаст
Ентусиаст
Аватар

Регистриран на: 04 Апр 2006, 20:45
Мнения: 140
Местоположение: София
Кара: Lancia Phedra
CTOMAHATA написа:
Лично аз извличам много изводи и идеи.

Е щом и идеи си извличаш добре е :D Майтапя се.

Статията наистина е хубава и поучителна. Прекалено зависими станахме от интернет (особено тези на мойта възраст) и нещата свързани с него. Добра е да се изкарват някой емоции по този начин (форуми, чат, игри и т.н.), но не е идеалния вариант това. Прекалена психоза настанава в последно време, това не е добре ...


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 21 Апр 2006, 19:54 
Offline
Специалист
Специалист
Аватар

Регистриран на: 01 Юли 2005, 15:20
Мнения: 233
Местоположение: София
x 1/9 написа:
mariobg написа:
Благодаря ти Иво за прекрасната статия ;-) Дано повече хора я прочетат...


дано.... във форума на Фиат имаше ефект

И какъв беше точно ефектът?? :P
Щото явно, че статията не определя тъй нареченият флейм, нито като добро, нит' кат' лошо! :roll:

_________________
/Delta HPE 1.6i 16v/
/Delta HPE 2.0 16v/
[img]http://piccolina.727.net/020729NEW/LANCIA,Maserati,Lamborghini/BEST9208_BetaMonte.jpg[/img]


Върнете се в началото 
 Заглавие:
 Мнение Публикувано на: 25 Апр 2006, 09:30 
Offline
Специалист
Специалист
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2005, 17:20
Мнения: 260
Местоположение: София
lovelyBoy написа:
x 1/9 написа:
mariobg написа:
Благодаря ти Иво за прекрасната статия ;-) Дано повече хора я прочетат...


дано.... във форума на Фиат имаше ефект

И какъв беше точно ефектът?? :P
Щото явно, че статията не определя тъй нареченият флейм, нито като добро, нит' кат' лошо! :roll:


ефектът е следния - забелязвам че заяжданията и обидния тон са все по-рядко срещани от както постнах статията...
не знам флеима добро ли е или лощо, но тона на форума е много по-колегиален от тогава

_________________
lancia Zeta 2.0 turbo HL /чип-тунинг от TECNOTEMARACING, 16'джанти MELBER, EIBACH окачване , REMUS ауспух
ех' FIAT Bertone X 1/9 - 1500 - 5 speed '82 June
Lanchia Dedra 1600 i.e -пенсионирана


Върнете се в началото 
 Заглавие: :)
 Мнение Публикувано на: 28 Апр 2006, 03:00 
 
:)


Върнете се в началото 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 
 Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 
Начало форум » lancia-bg.com Форуми » Важно - Прочети!


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

 
 

 
Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов