www.lancia-bg.com
http://www.lancia-bg.com/forum/

Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки
http://www.lancia-bg.com/forum/viewtopic.php?f=23&t=23789
Страница 1 от 1

Автор:  Delta1and2 [ 20 Сеп 2010, 22:05 ]
Заглавие:  Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Здравейте, ще се опитам да преразкажа историята в основната и идея без да се отклонявам както е правил автора на темата на който все пак трябва да кажем едно голямо браво за смелостта да се захване.

...В зимните месеци всеки иска да има добри светлини заради по късият ден. Опитах се да подобря и увелича светлината на фаровете чрез смяна на крушките. Купих OSRAM светло синя, след което Philips и нямаше толкова добър ефект какъвто очаквах. Накрая заложих на HID .. о да ефекта е чудесен. Покарах така известно време но забелязах, че светлината много се разсейва и не е така както при новите автомобили. Предприех решителна стъпка и се захванах със сваляне на фаровете за да ги отворя и да видя какво е положението вътре.
Ето процедурата стъпка по стъпка:
Първо изключете всички букси от тялото на фара. Много внимателно деиствайте при демонтажа, за да избегнете проблем при последващото му монтиране. След като го премахнете измийте всичко около фара защото там се събира изключително много прах и мръсотия. След като започнете работа по отварянето на фара се снабдете с къса плоска отвертка с която отделяте стъклото от пластмасавата основа.

Изображение

Има метални пластинки които внимавайте да не изгубите или повредите защото ще ви бъдат нужни при затварянето на фара. Заводско е залепено с някакъв вид силикон. Идеята на късата отвертка е да ограничите влизането прекалено навътре във фара и възможността да повредите рефлектора затова внимавайте.

Изображение

След отварянето в началото взех кърпа и внимателно изтрих целия рефлектор, защото целият беше прашен. Подчертавам, че това трябва да става внимателно, защото рефлектора е покрит с тънък слой от "нещо сребристо" и може лесно да се повреди. След това стъклото го потопих в леген и започнах сериозно почистване с домакински препарати. Като всяка една чертичка (отливка) от тези който пречупват светлината я почистих хубаво. След това приложих паста за полиране като полирах както отвън така и от вътре.
След което почистих целия стар силикон със късата отвертка и поставих нов слой от силикон за стъкло. След това идва ролята на металните щипки които закрепват стъклото.
За жалост нямам снимки които да покажат положението на фаровете преди тази процедура но вие много добре занете какви са те.
24 часа по-късно.
Крайният резултат е много добър, ясна и блестяща HID светлина и фаровете са по прозрачни и блестящи.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Не веднъж е валяло от тогава и не съм имал никакви проблеми с херметизацията. Рефлекторите са блеснали а не матови както бяха преди. Ще се радвам да ви бъда полезен с тази тема и да увеличите с най-малко 20% силата на фаровете си.
.... край на разказа.

Аз лично смятам съвсем скоро да последвам горенаписаното и аз да се похваля с толкова добре изглеждащи фарове.

Автор:  yeah_yeah [ 21 Сеп 2010, 12:40 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Също може и да се свали рефлектора и да се галванизира (май така се казваше) срещу няколко левчета
+ почистването за което става въпрос в темата и фара става чисто нов cheers

Автор:  jorometala [ 25 Сеп 2010, 13:14 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

за съжаление с този силикон не става. След няколко отваряния на капака ще започнат да се изпотяват. Така се случи с моите Старото лепило не се изчиства както трябва, много е лепкаво и разтегливо. После ползвах едно лепило много приличащо на болкит обаче не се втвърдява (както и оригиналното) и държи вече много месеци и не е мръднало. В понеделник може да пиша какво му е името точно.

Автор:  cmexypko [ 19 Яну 2011, 13:18 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Аз лично минах по този път и ефекта наистина е много добър. Мога да кажа следното по въпроса за отварянето и затварянето на фара. Живея в къща и се отоплявам с печка на твърдо гориво. Свалените фарове сложих със стъклата към печката, нагряха се равномерно. Лепилото както го наричат колегите според мен си е чист болкит, но бял. Не разбирам от лепила може и да бъркам. Отстраних докато е размекнато всичкото лепило. Събрах го на две топки. Лично аз рефлекторите ги мих с топла вода и течен сапун. Обилно изплакване и попиване на водата останала по рефлектора без да се търка при попиването. Стъклата както е писал колегата мих с каквото има налично в къщи и здраво търкане. При сглобяването процедурата е същата, нагряване на печката на съклата и пластмасата където ляга стъклото. Топките с болкит, "месих" в гореща вода колкото ми издържат ръцете. Освен че омеква, се изчисти всичката чернилка. Така размекнатия болкит разтривам между дланите и правя нишка с необходимата дебелина и обикалям пластмасата където ляга стъклото. После се притиска здраво стъклото както е топло и се получава идеално залепване с оригиналното лепило. Ефекта беше прекрасен. Не е толкова добър като на колегата но той е полирал стъклата което наистина е много добра идея. За мое голямо съжаление, крушката в левия фар (бях ги купил началото на есента) Осрам колд блу ако не се лъжа изгоря, при което "опуши" както рефлектора, така и стъклото. Също ми се струва, че вече е нарушено покритието на рефлектора. Ако някой колега може да даде информация къде се галванизира рефлектор и каква е цената ще съм благодарен.

Автор:  DoXeV [ 20 Яну 2011, 01:57 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Тука знам,че оправят рефлектори.Аз мойте се каня да ги пращам,но не знам кога ще имам възможност.
А за полирането може ли да кажете какъв продукт точно ползвате и как се ползва,че с тези полирания и пастирания не съм много запознат :)

Автор:  cmexypko [ 20 Яну 2011, 22:24 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Колеги след кратко търсене открих този линк http://www.ideabg.com/clients/ewert/proizvod.php. Ето и какво точно пише по отношение на рефлекторите:
" Цена на рефлектор за кола - 15 - 30 лв. Изпратете ни само рефлектора, без стъклото!
Обработката отнема около 5 дни, изпратете ни рефлектора по Speedy или Ekont, ние ще ви го изпратим обратно до вас с наложен платеж със Speedy.

Не издаваме гаранция, но при правилно монтиране на стъклото (без да влиза вода и влага) рефлекторното покритие се запазва с години.

За повече информация - 0887 656515 - Дора Христева ( todorahristeva@abv.bg )"

Автор:  DoXeV [ 21 Яну 2011, 08:04 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Да де,и аз този линк исках да покажа ама нещо съм забравил да го впиша в поста.Съжалявам :lol:

Автор:  jorometala [ 26 Яну 2011, 07:08 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

то това хубаво но трябва да седи човек 5 дни без кола - на капата мигачите са във фара.

Автор:  transportna [ 26 Яну 2011, 09:32 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Нека се включа и аз с практически опит от преди около 15 години. Тогава пак действаше опита "направи си сам", щото нямаше кой да "галванизира" изобщо. Та на тогавашната ми кола фаровете светеха като свещички щото рефлекторите бяха на 50% олющени. В този момент сменяха осветлението на цеха в който работех. Тоест не го сменяха а подобряваха с отражателно фолио. Тогава това фолио беше лукс, но сега във всяка книжарница го има - самозалепващо фолио сребърно отражателно. На пипане е като станиол но от едната страна има лепило. Ефекта е поразителен след, като се сложи на рефлектора. Майстора дето навремето ми го прави не можеше да повярва. Дано да съм помогнал на някого.

Автор:  gazibarev [ 25 Апр 2011, 17:51 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

Значи днес и аз почистих фаровете.. свалих ги, отворих ги, махнах шапките пробих капачките сложих HID 6000k измих рефлектора и стъклата след което ги полирах. Махнах заводското уплътнение и сложих болкит. Ето крайния резултат

Прикачени файлове:
Коментар на файл: краен резултат... къси, дълги и аварийни
DSC_0348.jpg
DSC_0348.jpg [ 175.74 KiB | Прегледано 4763 пъти ]
DSC_0346.jpg
DSC_0346.jpg [ 184.12 KiB | Прегледано 4763 пъти ]
DSC_0344.jpg
DSC_0344.jpg [ 210.22 KiB | Прегледано 4763 пъти ]
DSC_0342.jpg
DSC_0342.jpg [ 191.75 KiB | Прегледано 4763 пъти ]
DSC_0341.jpg
DSC_0341.jpg [ 207.9 KiB | Прегледано 4763 пъти ]

Автор:  Delta1and2 [ 26 Авг 2012, 23:17 ]
Заглавие:  Re: Освежаване на фаровете. По ярка светлина .Kappa + снимки

ето и моят днешен опит - част от темата ми за вграждене на led 5W диоди в корпуса на фаровете.

Свалянето става за 10 минути - и двата фара.

По две полтчета шестограм отгоре и два болтчета зад лайсната под фара.

Изображение

Изображение

Изображение

това е канали където ляга стъклото. Отне ми по 1 час на фар за да махна стария маджун.
Изображение

Изображение

почистване до блясък.
Изображение

Изображение

Най - трудно беше да почистя старото лепило (маджун+силикон) някой преди това беше оклепал много всичко.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 3 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/